İşaret Dili Nedir?

Bebeğiniz sizinle iletişim kurmak için daima bir yol bulacaktır. Doğumdan önce anne karnında başlayan bu iletişim; hareketlere ve dışarıdan gelen uyarılara verdikleri tepkilerle başlar ve daha da gelişerek devam eder. Bu iletişim kurma çabası içgüdüsel dürtülerle ortaya çıkan bir durumdur. Anne ve Babanın sesleri, dışarıdan gelen müzik sesi veya dış dünyadan gelen diğer tanıdık sesler anne karnındaki bebeğin tekme veya yumruklarına neden olabilir. Anne karnındaki bebeğiniz hareket yeteneğine kavuşur kavuşmaz dışarıdaki hayatla iletişime geçmeye başlar. Bu nedenle doğumdan sonra ağlamak, bacaklarını kollarını hareket ettirmek, bakmak ve gözleri ile odaklanmaya çalışmak yoluyla bu etkileşimi devam ettirirler. Ancak konuşmayı ve kendilerini açıklamayı öğrenene kadar, bebekler istediklerini yaptırmaya çalışırken çok fazla hüsrana uğrayabilirler. Ne istediklerini biliyorlardır, ancak anne babalarına bunu açıkça anlatmaya çalışmak için karşılıklı bir anlayış düzeyinin bulunması gerekmektedir.

Bebeğinizin Kullandığı İşaret Dili Nedir?

Bebek işaret dilinin destekleyicileri bu tekniğin, konuşmaya henüz başlamamış, ama işittiğini anlayan bebeklerin ebeveynleri ve bakıcıları ile iletişime geçmeye yardımcı olan bir araç olduğunu söylemektedir. Sağır kişiler için tasarlanmış olan becerilerden birçoğunu kullanarak anne-baba bebeklerine ellerini kullanarak istediklerini anlamayı öğretebilir. Bunun karşılığında ebeveynler geri iletişim sağlamak için ses, yüz ve ellerini kullanırlar. Esas olarak bebek işaret dili, bebeklere, ebeveynlerinin kendilerini anlamalarına yardımcı olmak için içgüdüsel olarak sahip oldukları becerileri kullanmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.

Başlamadan Önce Bebeğim Kaç Aylık Olmalıdır?

Bebeklere işaret dilini öğretmeye başlamak için en iyi yaş konusunda mutabık kalınmış bir şey yoktur. Programların çoğunluğu altı aydan önce başlamanın muhtemelen az fayda sağlayacağını belirtmektedir, çünkü o yaştan önce bebekler elleri üzerinde çok fazla oto kontrole sahip değildir. Altı ile dokuz ay arası başlamak için optimum zaman olarak değerlendirilmektedir. Eğer ebeveynler bu konuda motive olmuşsa daha erken başlamanın bir zararı yoktur, ancak hiç ilgilenmiyor gözüken bebek üzerinde zorlayıcı olmamak gerekir. Bebeğinizin dikkatini çekmek ve on saniye kadar dikkatini toplamak faydalı bir başlangıç noktası olabilir ve hazır olduğunun işaretlerinden biridir. Ancak bundan önce ebeveynler, bebeğin ne istediklerine ilişkin ipuçları veya işaretleri algılayarak genel hazırlık anlamında yardımcı olabilir. Bebeğin ağlamasının tonu ve yüksekliği, yüz ifadeleri, vücudunu hareket ettirme ve ebeveynlerine tepki gösterme biçimi bebeklerin iletişim yollarıdır. Ebeveynlerin kanalize olmaları zaman alabilir ve her zaman sezgisel olmayabilir.

To Top ↑